YouTube потребує багато грошей? Чому українські бренди неохоче інтегруються у платформу

Кількість інтернет-користувачів в Україні зростає, наближаючись до 30 мільйонів. Згідно з дослідженням GlobalLogic, 96% українських інтернет-користувачів проводять на YouTube в середньому 40 хвилин на день. У той же час український бізнес інтегрується в платформу помітно слабше, ніж менш популярні, але більш передбачувані соцмережі, як Facebook або Instagram.

Що заважає українським брендам заходити на YouTube

Можна виділити кілька причин, які утримують українські бренди осторонь YouTube. Мабуть, головна — це недостатнє розуміння принципів роботи платформи. Рекламодавці бачать YouTube як окреме велике медіа, на яке доведеться витратити дуже багато грошей, і в той же час не цілком розуміють, як конвертується їх реклама на платформі.

Найочевидніший варіант інтеграції — це співпраця з успішним каналом, що вже існує.

Найочевидніший варіант інтеграції — це співпраця з успішним каналом, що вже існує. Тут реклама може набувати різних форм, залежно від формату проекту: це може бути мовчазний продакт-плейсмент із додаванням посилання на продукт в опис відео або театралізований рекламний сюжет, інтегрований у сюжетну канву шоу. І, зрозуміло, не можна очікувати однакового ефекту від різних проявів.

На YouTube бренду потрібні частота та регулярність, щоб підвищити впізнаваність та залучення.

Через особливості YouTube, цей майданчик не можна розглядати як справу одного дня. Прихід на YouTube не варто порівнювати з інтеграцією з лідерами думок у Instagram, де одноразова співпраця може суттєво позначитися на продажах та рекламних показниках. На YouTube бренду потрібні частота та регулярність, щоб підвищити впізнаваність та залучення. Щоб інтеграція в популярне YouTube-шоу була ефективною, таку співпрацю варто комбінувати з іншими інтеграціями в рамках кампанії або розтягнути на півроку, а то й на рік.

Співпраця з популярними контент-мейкерами дозволить заощадити на продакшені та просуванні, а також гарантує велике охоплення. Серед очевидних мінусів таких інтеграцій – обмеженість формату. Найчастіше варіанти прояву бренду не дозволяють відобразити його з різних боків. Навіть якщо вдасться знайти майданчик, який ідеально підходить і повністю співзвучний цінностям бренду, історія все одно виявиться короткостроковою або вимагатиме величезних інвестицій.

Популярні майданчики та вартість питання

Незважаючи на активний розвиток українського YouTube-сегменту, рекламодавці нарікають на брак проектів із достатнім охопленням для успішної інтеграції. У каналів із невеликою аудиторією вартість рекламних інтеграцій стартує від $1,5 тисяч. Найпопулярніші проекти демонструють інший цінник.

Тревел-блог Антона Птушкіна, 5+ мільйонів передплатників. Блогер без коментарів демонструє продукт у кадрі та додає посилання на опис відео. Вартість такої інтеграції – від $5 тис.

Відверте шоу «Ебаут», 32+ тис. передплатників. Проект зробить окремий випуск під потреби рекламодавця за $7 тис. Для порівняння, за ці гроші можна зробити два власні випуски.

Канал Олексія Дурнєва, 634 тис. передплатників. Його шоу “Дурнєв дивиться сторіс” або “Дурнєв про їжу” стабільно набирають по 500 тис. переглядів. Інтеграція на 1 хвилину коштуватиме $3,5-$5 тис. Приблизно стільки ж знадобиться, щоб створити свій випуск, не обмежуючи залучення та час бренду в кадрі.

Бренд-продюсер: випустити власне шоу

Продюсування та розкрутка платформи – це не проект одного дня чи місяця. На просування власного майданчика бренд може піти два або навіть три роки.

Альтернативою співпраці з існуючими блогерами може стати створення власного каналу. Виступаючи як продюсер і самостійно займаючись виробництвом контенту, бренди можуть отримати більше свободи прояву та можливостей впровадити нові формати, не завжди доступні в інших блогерів.

Недолік якісного локального контенту на YouTube при цьому перетворюється на перевагу, тому що бренду легше зайняти вільну нішу, не дуже побоюючись конкуренції. До того ж власне шоу – це чудова нагода для створення власного бренду з органічним зростанням та появи нових імен.

Зрозуміло, продюсування та розкручування платформи – це не проект одного дня чи місяця. На просування власного майданчика бренд може піти два або навіть три роки. Довгостроковість у цьому випадку стає одночасно і мінусом і плюсом — бренд нестиме відповідальність за власний контент і братиме на себе необхідні витрати, одночасно демонструючи аудиторії відданість власним цінностям та завойовуючи її довіру. Ця лояльність гарантовано проявиться в органічному зростанні переглядів та залученні аудиторії.

У нас був кейс у форматі YouTube-шоу із подкастами від одного алкогольного бренду. По суті, ми створили окремий майданчик із цікавими спікерами та актуальними темами, всього спродюсували 10 випусків. Отримали добрий відсоток огляду та високі органічні показники — понад 100 тис. органіки, крім просування. Якщо конвертувати цю інтеграцію в рекламні пре-роли, то довелося б показати ці пре-роли 6 мільйонів разів. Тобто навіть витративши набагато більше грошей, бренду навряд чи вдасться досягти такого залучення, обговорення та лояльності, які йому принесе вдала інтеграція.

Вибір за брендом

Таким чином, бажання інтегруватися в YouTube ставить рекламодавця перед вибором — скористатися послугами провідника або прокласти свій шлях.

Інтеграція в популярне YouTube-шоу – більш перевірений та стабільний варіант, але має низку обмежень. Головні мінуси: недостатня тривалість згадки про бренд, висока вартість, необхідність інтегруватися багато і довго для досягнення впізнаваності та лояльності.

Альтернативою може стати створення шоу. Очевидним мінусом будуть високі витрати: створення дійсно якісного продукту знадобиться багато ресурсів. У той же час, бюджети на продакшен та просування можна порівняти з витратами на співпрацю з популярними каналами. Головні плюси: високі органічні перегляди, залучення аудиторії та лояльність до бренду, необмежений прейскурантом час прояву бренду.

Автор: Аліна Циганок, Співзасновниця, #ODDEE Agency

Джерело: mmr.ua

Залишити відповідь