Яким джерелам новин у месенджерах довіряють українці?

20% українців ставлять під сумнів усю інформацію в каналах месенджерів. Лише 2% кажуть, що довіряють неофіційним групам та каналам — опитування Rakuten Viber

Rakuten Viber провів опитування та поділився отриманими даними про довіру українців до різних джерел новин у месенджерах. За декілька днів в опитуванні у власному каналі Viber Україна взяли участь понад 50 тис. людей.

Переважна більшість користувачів, а це 63%, довіряють тільки ЗМІ та офіційним каналам держорганів із “блакитними” пташками верифікації. Близько 20% — зовсім не довіряють тій інформації, яку бачать в каналах месенджерів та ставлять під сумнів правдивість будь-яких новин. Ще 10% респондентів довіряють лише повідомленням від рідних/друзів і тій інформації, яку отримали від них.

Загалом відповіді розподілилися таким чином:

  • Довіряють лише ЗМІ та верифікованим каналам держорганів — 63%;
  • Зовсім не довіряють будь-якій інформації в каналах месенджерів — 20%;
  • Довіряють лише повідомленням від рідних/друзів — 10%;
  • Довіряють тільки каналам незалежних блогерів та експертів — 5%;
  • Довіряють неофіційним групам та каналам, вважають, що там завжди найоперативніша інформація — 2%.


Viber – найпопулярніший в Україні месенджер, він встановлений на 98% смартфонів. Під час війни команда Viber робить усе можливе, щоб українці залишались на зв’язку та отримували актуальну та перевірену інформацію з офіційних каналів. Десятки мільйонів українців надсилають один одному безкоштовні текстові повідомлення у Viber, здійснюють відеодзвінки, спілкуються в групових чатах, стежать за оновленнями від медіа, державних органів, відомих людей та брендів. Ми гарантуємо своїм користувачам свободу та безпеку спілкування за допомогою наскрізного шифрування у чатах за замовчуванням.

Залишити відповідь