Які помилки робив бізнес у фінзвітностях за 2023 рік

Частина з усіх фінансових звітностей компаній в Україні за минулий рік містить різноманітні помилки. Хто з бізнесу робив найбільше похибок та яких саме — читайте в матеріалі.

Загалом у 2023 році компанії подали понад 400 тис. фінансових звітностей, про що пише Опендатабот з посиланням на дані Держстату.

При цьому помилки зафіксовано у 2,6 тис. фінзвітностях, що становить 0,6% від загальної кількості.

Більш ніж половину фінзвітів бізнес подавав через програмне забезпечення (ПЗ) MEDOC — 214 тис. або 53,6%. На другому місці Кабінет платника податків ДПА — майже 125 тис. або 31,2%.

Значно менша частка випала на сервіси Соната та Арт-Звіт Pro — всього 4,3% та 3% відповідно.

Інфографіка PaySpace Magazine

Інфографіка PaySpace Magazine

Аналітики звертають увагу, що кількість помилок у різних сервісах різнилась: наприклад, у MEDOC та CABINET — 0,7% та 0,5% відповідно. А от у FZ, якою скористалося лише близько 2 тисяч компаній, відсоток похибок вищий — 3,9%.

Основною помилкою є розміщення звіту в гривнях, а не в тисячах. Серед типів бізнесу на обслуговуючі кооперативи припадає 23,5% від загальної кількості таких помилок — це абсолютний рекорд.

Натомість товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) та профспілки є лідерами серед неточностей з частками — 9,6% та 6,7% відповідно.

Інфографіка PaySpace Magazine

Інфографіка PaySpace Magazine

«Похибки у фінансовій звітності, перш за все, створюють проблеми для самої компанії — від уваги Податкової до складнощів із залученням додаткового фінансування від банків… Держстат регулярно публікує здану звітність — отже, бізнес, що припустився помилок, може перездати та оновити свої дані», — зазначає експерт у сфері відкритих даних, засновник Опендатаботу Олексій Іванкін.

Нагадаємо, понад 600 компаній переїжджали декілька разів, проте не повернулись у свої регіони від початку повномасштабної війни. За даними Опендатабот, майже 19 тисяч разів компанії змінили своє місце реєстрації від початку 2022 року. Найпопулярнішим напрямкам для переїзду став маршрут з Києва до Київської області. 173 компанії, які переїхали, згодом знову повернулись у свій регіон.