Як використовувати зелений маркетинг для просування: поради та приклади

Що таке зелений маркетинг, і які «зелені» стратегії існують?

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram – Secretmarketingua

***

За даними дослідження NielsenIQ, 49% респондентів по всьому світу готові заплатити вищою за середню ціну за продукт з високою якістю або підвищеними стандартами безпеки.

Крім того, 41% покупців готові платити за продукти, які є органічними, 38% – за продукти, виготовлені з екологічно чистих матеріалів, а 30% – за ті, що відповідають вимогам соціальної відповідальності.

Ось чому бути «екологічним» не тільки добре для навколишнього середовища, але і вигідно для компаній, які вже стали або збираються стати на шлях «озеленення» бізнесу.

У цій статті ми розберемо, що таке зелений маркетинг, які «зелені» стратегії існують, і розглянемо деякі приклади, які можуть надихнути вас почати кампанію по «озеленення» маркетингу.

Що таке зелений маркетинг

Green marketing, зелений маркетинг, екологічний або екомаркетінг – це підхід, коли компанія фокусує увагу на екологічні переваги свого продукту в якості маркетингового активу. Тобто коли наголос робиться на те, як створюються і виробляються продукти.

Зелений маркетинг передбачає, що продукти не містять токсичних матеріалів, виробляються з перероблених або поновлюваних матеріалів, не зловживають упаковкою і можуть бути повторно перероблені.

Створюючи продукцію екологічно чистим способом, компанія демонструє прихильність принципам сталого розвитку та соціальної відповідальності. Це також допомагає і репутації бренду. Коли бізнес виробляє продукцію екологічно чистим способом, зелений маркетинг можна використовувати в кампаніях просування і показувати, що компанія допомагає навколишньому середовищу.

Незважаючи на те, що в довгостроковій перспективі курс на екологічність може заощадити гроші на упаковці і енергоспоживанні, багато компаній не поспішають ставати «зеленими», оскільки початкові витрати досить високі. Багато хто просто не усвідомлюють, що в довгостроковій перспективі це призведе до економії.

Важливо відзначити, що просто так продавати товар або продукт як екологічний не вийде, якщо він таким не є. Існують правила і правові стандарти для зеленого маркетингу. Інакше це буде не маркетинг, а greenwashing або зелений камуфляж.

Що таке зелений камуфляж

Якщо зелений маркетинг спрямований на інформування споживачів про стійкі і екологічно чистих продуктах, то зелений камуфляж або «грінвошінг» (від англ. Green – зелений і washing – прання, відмивання) – це спосіб просувати продукти під виглядом «зелених», коли насправді вони такими не є. По суті, грінвошінг – це помилкова реклама.

Такий підхід в підсумку завдасть шкоди репутації компанії, тому що споживачі так чи інакше знайдуть, що продукти компанії не так екологічні, як про це йдеться в рекламі.

Щоб бути впевненим у тому, що продукт по-справжньому «зелений», треба шукати вказівки реальних сертифікатів на упаковці. Якщо ви хочете просувати принципи екологічності, вам необхідно пройти спеціальну сертифікацію, щоб мати право розмістити спеціальне маркування на продукті і веб-сайті.

Тільки підтвердивши, що компанія дійсно не шкідлива для навколишнього середовища, можна отримати сертифікат і сміливо використовувати стратегії зеленого маркетингу.

Як застосовувати стратегії зеленого маркетингу

1. Отримати сертифікат

Існують різні сертифікати екологічності бізнесу. Вивчіть різні варіанти сертифікацій і визначте, який з них є доступним і придатним для вашого продукту. Потім відправте заявку на отримання сертифіката. В результаті отримані підтвердження допоможуть підкріпити ваші твердження про те, що ви займаєтеся «зеленим» бізнесом.

2. Розповісти про «зелений» статус

Після того, як компанія отримає сертифікат і стане підтвердженим прихильником «зелених» принципів, слід заявити про це: можна писати в блогах, публікувати повідомлення про те, як стати екологічними в соціальних мережах, додати сертифікати на свій сайт і т.д.

Просування продукту як екологічного допоможе зміцнити бренд і підвищити лояльність споживачів, що піклуються про навколишнє середовище.

3. Зробити принципи екологічності частиною культури компанії

Інакше ви ризикуєте потрапити в пастку зеленого маркетингу, не взявши на себе зобов’язання і не довівши на ділі, що прямуєте тому, про що голосно заявляєте. Впровадити екологічні практики в культуру компанії. Кожен співробітник повинен знати, що ви хочете робити речі максимально екологічними.

4. Підтримувати екологічні програми та ініціативи

Коли ваша компанія збирається робити пожертвування на благодійність або підтримувати місцеві програми та ініціативи, переконайтеся, що ви вибираєте ті організації, які дійсно йдуть «зеленим» принципам. Це допоможе сформірать послідовне позиціонування бренду і підтримає справу, яке вам не байдуже.

Поради по зеленому маркетингу

1. Відмовитися від паперу

Один з головних забруднювачів навколишнього середовища – папір. Відмінний спосіб стати зеленим – зменшити кількість паперу, яку ви використовуєте.

Майк Вольпе, генеральний директор компанії Lola.com, каже: «Відгук на більшість потових розсилок становить 2%. Це означає, що 98% відправлених листів – сміття. При цьому, щоб доставити цей сміття, ви використовуєте транспортні засоби, які також чинять негативний вплив на екологію. Якщо ваші покупці дійсно піклуються про навколишнє середовище, повідомте їм, що ви більше не використовуєте звичайну пошту для листів і переходите на електронну розсилку ».

2. Замінити призи та подарунки на благодійні та еко-ініціативи

Деякі компанії роблять помилку, забуваючи про те, що вони слідують «зеленим» принципам, організовуючи розіграші призів та конкурси. Призи, які ви пропонуєте учасникам, також повинні підтримувати місію стати зеленим.

Спробуйте замінити подарунки на те, що дійсно небайдуже аудиторії свідомих споживачів.

Наприклад, зробіть пожертву від їх імені в глобальну благодійну організацію або купіть ділянку тропічного лісу від їх імені, який буде під захистом. Якщо ринок, на якому ви працюєте, дійсно піклується про проблему, конкурс і призи будуть відмінним інструментом для вашого маркетингу.

3. Зробити свої заходи «зеленими»

Якщо ви проводите захід, присвячений бренду, воно повинно відповідати принципам екологічності.

Робін Ліклітер, директор з досвіду в Brightest Sparks Marketing, рекомендує: «Розгляньте в якості місце проведення будівлі, сертифіковані за стандартом LEED (рейтингова система для енергоефективних та екологічно чистих будівель), створіть стимули для гостей заходу використовувати громадський транспорт, подумайте про світлодіодному освітленні» .

Приклади зеленого маркетингу

1. Starbucks

Starbucks відомий як один з лідерів в області екологічності. Компанія інвестує і жертвує гроші на різні екопрограмми. Наприклад, виділила понад 140 млн доларів на розвиток поновлюваних джерел енергії.

2. Patagonia

Використовуючи зелений маркетинг, американський виробник верхнього одягу – компанія Patagonia – дала зрозуміти, що підтримує екологічну активність.

На сайті компанії написано: «Ми є частиною руху за зміни і вживаємо заходів з найгостріших екологічних проблем, що стоять перед нашим світом. Спілкуйтеся з екологічними групами через Patagonia Action Works і вживайте заходів щодо захисту людей і планети ».

3. Ben and Jerry’s

Компанія, яка виробляє морозиво, заморожені йогурти і продукти на основі молока, активно просуває соціальні проблеми через свій веб-сайт. Вони регулярно пишуть у блогах і обговорюють, чому важливо дотримуватися екологічно чистих методів ведення бізнесу.

За допомогою зеленого маркетингу можна дати зрозуміти своїм клієнтам, що компанію хвилюють ті ж проблеми, що і їх. Можна поліпшити репутацію бренду, одночасно інвестуючи і жертвуючи на справу, яке вам не байдуже.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram – Secretmarketingua

***

Джерело: e-xecutive.ru

Залишити відповідь