Як профіль клієнта веде до розуміння цільової аудиторії

Наприклад, маркетинг у соціальних мережах надає чудову можливість отримання економічної вигоди від цільової аудиторії. Компанії потрібно розуміти, де її потенційні клієнти проводять час, як вони спілкуються, що їм подобається, а що ні, які проблеми хочуть вирішити.

Що таке профіль клієнта

У профілі клієнта описується споживча поведінка потенційних і чинних клієнтів, їх демографічні дані, інтереси, повсякденні заняття, і навіть чинники, які впливають рішення про купівлю. Створюючи та редагуючи профілі, маркетологи адаптують свої стратегії та кампанії, щоб зосередитись на схожих клієнтах.

На основі існуючих даних, можна створити чіткий образ потенційних покупців з властивими їм відмінними рисами та поведінкою. Це визначить майбутні маркетингові стратегії.

Чим відрізняється профіль клієнта від портрета клієнта

Портрет клієнта (від англ. buyer persona) – це, як правило, вигадана група можливих цільових клієнтів. Найчастіше вона розробляється до виходу продукту ринку на основі даних маркетингових досліджень.

У свою чергу, профілю клієнта (від англ. «customer profile») – це заснований на даних аналіз попередніх успішних конверсій. У цьому вся аналізі визначаються загальні психографічні характеристики, які вплинули рішення клієнта про купівлю. Дані характеристики профілю клієнта впливають на проведення рекламної кампанії продукту та розкручування бренду.

Переваги ефективного профілю клієнта

Профіль клієнта має бути конкретним. Описуйте у профілі групу людей, об’єднаних якоюсь специфічною характеристикою. Таким чином, ви визначите напрямок для просування. Дотримуючись докладніших характеристик, ви зможете:

  • Визначити потенційних клієнтів, які з найбільшою ймовірністю стануть чинними.
  • Скоротити витрати на маркетинг та залучення клієнтів.
  • Зосередитися на окремих покупцях для автоматизації продажу та безперервного забезпечення.
  • Приймати не абстрактні, а ґрунтуючись на фактах рішення.
  • Визначити стратегії онлайн-комерції та просування у соціальних мережах, щоб інформація про вас доходила до потенційних клієнтів.

Створення профілю клієнта

Профіль клієнта створюється на основі інформації про існуючих клієнтів. Так що перш ніж приступити до створення привабливого профілю, накопичіть достатню кількість даних. Наступні кроки призведуть до створення ефективного профілю:

1. Спільно з відділом продажів проаналізуйте конкретні деталі, щоб виявити характеристики, що поєднують успішні випадки продажу. Як клієнти прийшли купити ваші продукти?

2. Проведіть опитування серед попередніх клієнтів. Виявіть загальні характеристики за даними про продаж та зворотний зв’язок. Розділіть клієнтів на групи. Наприклад, за віком, статтю або засобом зв’язку. Так ви дізнаєтеся, чи роблять вони покупки з комп’ютера або мобільного пристрою.

3. Визначте, на яких майданчиках «зависають» ваші клієнти: соціальні мережі, месенджери, онлайн-форуми тощо.

4. Знайдіть інфлюенсерів, які мають помітний вплив на ваших клієнтів.

5. Де було здійснено покупку? Добре, якщо вам вдасться визначити місто, штат чи країну. Так ви з’ясуйте певні тенденції.

6. Детально вивчіть свою галузь та конкурентів. На чому зосереджена їхня маркетингова діяльність?

7. Зберігайте дані у централізованій системі. Погодьтеся, набагато зручніше, якщо вся інформація, необхідна для створення профілю клієнта – демографічні та поведінкові дані, історія покупок, активність у розсилках та інтереси – лежить в одному місці. Найкращим вибором у цьому випадку стане CDP платформа.

Профіль клієнта у Altcraft Platform

Шаблон профілю клієнта

Якщо ви не знаєте, з чого почати, скористайтеся нижченаведеним шаблоном:

Чого чекати від профілювання клієнтів

Навіть за наявності величезної кількості ресурсів для розвитку бренду та його закріплення на ринку, ефективні підприємства розуміють, що профільування клієнтів – це основний інструмент досягнення успіху. Раніше для просування бізнесу закуповувалась реклама, націлена на широку публіку — на телебаченні, радіо, газетах та журналах. Зараз маркетологи створюють рекламний контент, що розміщується онлайн так, щоб його побачили потенційні клієнти.

Компанії, які погано вивчили характеристики та звички потенційних клієнтів, не зможуть бути конкурентоспроможними. Не шкодуйте час на дослідження даних та пошук інструментів, які визначать ваших клієнтів. Адже саме так ви розробите стратегію, щоб задовольнити саме їхній попит.

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь