Виграють швидкі та адаптивні: 5 принципів роботи відділу маркетингу

Ризик форс-мажорних обставин є наразі завжди, тому наш досвід роботи команд буде корисним. Ці принципи є практичними та виокремлені з власного досвіду. Саме завдяки їм вдається досягати стабільної роботи та швидкості прийняття рішень.

Принцип взаємодопомоги та бекапу

Усі наші документи та проєкти зберігаються на Google дисках, до яких мають доступи усі співробітники відділу. Це допомагає в критичній ситуації підмінити один одного під час тривоги чи «прильоту». Додатково ключові документи та посилання на стандарти публікацій в соцмережах, наприклад, заведені в проєкти по задачах. Тут ми користуємося Trello.

Принцип оперативного вирішення питань через чати по напрямках

Ми обрали наступну структуру: чат відділу, чат SEO, чат копірайту, чат дизайну, чат контекстної реклами, чат управління маркетингом. В чаті управління я вирішую ключові моменти, в інших — відповідаю за їх втілення в життя. Але є одне «але». У всіх чатах, крім відділу та аутсорс спеціалістів, є також керівник компанії, що пришвидшує часом коммунікацію або рішення оперативних питань.

Принцип роботи стартапу

Це коли ми постійно щось тестуємо та перевіряємо для підвищення ефективності в пошуку нових джерел залучення клієнтів. Для цього ми створюємо MVP (базовий робочий продукт). Після цього тестуємо його від 2 тижнів до 2 місяців. Якщо бачимо ефективність, то масштабуємо. Зараз тестуємо тематичні маркетплейси, і вони дають меншу вартість звернення в 3 рази. Основне — отримати результат і оцінити його ефективність та можливість клонування.

Над такими запусками часто працює точково команда із 2-3 спеціалістів. Це дозволяє розширювати можливості роботи з клієнтами та диверсифікувати ризики. У роботі з маркетплейсами та сайтами, де ми «орендуємо» площадку, вони є. Основне — це якість роботи по просуванню для отримання релевантного трафіку та конкуренція за нього в середині платформи.

Принцип клонування результатів

Все, що пройшло тест, і ми отримали результат, переходить в етап клонування результатів. Для цього ми збільшуємо фінансування та закріплюємо відповідального спеціаліста, не команду, за процесом.

Принцип «м’якого контролю»

Специфіка роботи в нашій ніші металопрокату — це графік клієнтів, складів, менеджерів та маркетингу. Ми його теж впровадили у відділі. Це контроль початку та кінця роботи. Додатково в контроль показників ми включаємо два джерела інформації або джерело плюс аналітик. Усі дані звіряємо щоденно кожен ранок. Якщо бачимо відхилення 20%, починаємо перевірку дій, які відбувалися.

Принцип «усі можуть помилятися» полягає у вивченні спадів у працюючих інструментах із різних точок зору дотичних процесів. Так, ми виявили спад звернень із пошуку Google та відповідно пошукового трафіку стосовно 1 топової сторінки. Це сталося через плагін мультимовності. Він на кількох ключових сторінках мав надто складну побудову каталогу продукції на рівні поділу інтернет-магазину. Хоча сайт — не інтернет-магазин. У результаті додатковий скрипт-костиль спрацював некоректно, та на лінк топової сторінки потрапила підгрупа товарів. Тому ми регулярно контролюємо процеси через скринінг показників. Просто спад може бути сезонним та спричинений війною, але це не завжди так.

Принцип створення фіксуючих документів

Кожного місяця ми формуємо аналітичні звіти, завдяки чому вдалося досягти та чого саме, але ключове в такого типу документів — не факт їх наявності, а презентабельність та доступність розуміння для всієї команди. Це дає можливість дивитися всій команді в одному напрямку.

Власне, якщо підсумувати, то війна об’єднала колектив та дала більш тактовні та тонкі інструменти командної роботи. Але при цьому виграють швидкі рішення, що базуються на постійних перевірках гіпотез та ретельній підговці.

Джерело: mmr.ua

Залишити відповідь