Українському бізнесу бракує персоналу – дослідження

В Україні зросла кількість підприємств, яким бракує персоналу і які відчувають труднощі з пошуком співробітників. Про це повідомило агентство Укрінформ, посилаючись на результати дослідження “Економічні тенденції з точки зору бізнесу під час війни. Квітень 2023”.

Зокрема, проблема браку робочої сили увійшла до п’ятірки найбільших перешкод для українського бізнесу у воєнний час.

У квітні 26,9% бізнесу зіштовхнулося з браком кваліфікованих кадрів. У березні показники були нижчими – 19,9%.

“Серед усіх перешкод для ведення бізнесу в Україні брак робочої сили посідає п’яте місце – 31% опитаних підприємств відмічають проблеми із пошуком персоналу”, – розповіла виконавчий директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Оксана Кузяків.

Водночас роботодавцям стало важче шукати некваліфікованих співробітників. Тим, хто легко впорався з цим завданням, – 4,9. Це майже вдвічі менше, ніж в квітні – 7%.

Тому бізнес не поспішає зі збільшенням персоналу. Планують зростання кількості працівників лише 5,6% підприємств (проти 8,3% у березні).

Понад 91% не очікують змін у зайнятості (у березні таких було 88,3%).

“Якщо подивитися на цей показник за розміром підприємств, то побачимо, що у великих та середніх підприємств проблема з пошуком персоналу стоїть гостріше, на відміну від малих та мікробізнесів. Ця тенденція може свідчити про перші спроби великого та середнього бізнесу вдатися до розвитку”, – зазначила Оксана Кузяків.

Залишити відповідь