Топ-5 важливих тенденцій в просуванні сайтів, які варто врахувати у 2024 році

Цього року алгоритми пошукової оптимізації рухаються до ще більшої технологічності та орієнтації на користувача. Чому? Бо розвиток штучного інтелекту та машинного навчання відтепер дозволяє пошуковим системам краще розуміти наміри користувачів й видавати більш релевантні результати.

А сам Google виступає за етичне та якісне виробництво контенту.

До таких висновків підводять й дані дослідження, яке команда Search Engine Journal провела наприкінці 2023:

  • Якість контенту. Респонденти опитування вказали, що створення контенту — це найбільший виклик та задача, на якій вони зосередяться у 2024. Google оновив свої рекомендації для оцінки якості контенту, додавши до E-E-A-T-факторів ще й досвід. Тож, хоча генеративний штучний інтелект й може оптимізувати процес виробництва контенту, створення конкурентоздатних матеріалів ускладнюється.
  • Генеративний штучний інтелект та програмне забезпечення із використанням ШІ. Оскільки багато платформ все глибше інтегрують його, масштабні зміни продовжуватимуться. Проте більшість респондентів позитивно ставляться до його потенціалу у розрізі своїх робочих процесів та результатів бізнесу.

Команда Promodo зібрала п’ять найважливіших SEO-трендів, які бізнесу потрібно звернути увагу. Їх імплементація дозволить частіше потрапляти у видачу та отримувати більше уваги користувачів.

Тренд №1. Google’s Search Generative Engine (SGE) продовжує розвиватися

Search Generative Experience (SGE) — це згенерована штучним інтелектом відповідь на запит користувача, яка з’являється у верхній частині сторінки результатів пошуку. SGE покращує взаємодію з користувачами, надаючи чіткі та стислі відповіді на пошукові запити. Також система підтягує релевантну візуальну інформацію та діалогову модель взаємодії.

Наразі побачити SGE може лише обмежена кількість користувачів англомовного сегмента, проте Google обіцяє провести повноцінний реліз на початку 2024-го. Чи буде SGE повністю розгорнутий у UA-сегменті — поки невідомо.

Це нововведення, безсумнівно, змінить звичні патерни взаємодії користувачів із пошуковиком. Отже — треба буде змінювати й підхід до оптимізації сайтів.

Відповідь генеративного ШІ Google на запит 

Тестування такого підходу означає перехід до більш зручного для користувача пошуку, де алгоритм розуміє та передбачає його потреби й наміри. Це вже не просто модна ідея. Бізнеси інвестують значні кошти в цю технологію — ринок штучного інтелекту, який забезпечує роботу сервісів типу SGE, оцінюється майже в 100 мільярдів доларів. Очікується, що до 2030 року він злетить до майже двох трильйонів доларів.

Як підготуватися до такого оновлення?

Згенерований фрагмент видачі, створений штучним інтелектом для SGE, містить посилання на релевантний контент і ресурси, з яких він, ймовірно, згенерував відповідь. Проте поки що незрозуміло, які саме фактори впливають на те, що ШІ обрав саме ці ресурси.

Однак, схожі характеристики ці сайти все ж мають:

  • Схоже, що під час формування своєї відповіді SGE синтезує інформацію з різних джерел. Отже, надання експертного аналізу або думки по темі має підвищити шанси на потрапляння до відповіді ШІ;
  • Створений фрагмент посилається на повні розділи та блоки тексту. Отже, структурований матеріал з розділами, списками та маркерами є більш зрозумілим для SGE;
  • Сайти, на які є посилання у фрагменті, більш нішеві, тематичні. Це може свідчити про подальшу важливість тематичного авторитету як частини оптимізації SGE;
  • SEO-фахівці з США вказують, що SGE частіше цитує першоджерела зі свіжою інформацією по темі. Це може означати, що надалі важливіше буде публікувати нову інформацію, ніж компілювати наявну.

На майбутнє, безперечно, варто подумати про те, як враховувати ці фактори у власній контент-стратегії. Проте це не означає, що через SGE варто відмовлятися від традиційних SEO-підходів. Хоча результати, згенеровані штучним інтелектом, можуть змінити поведінку користувачів, видача Google все ще міститиме й традиційні результати пошуку.

«SEO-фахівці не дуже переймаються через SGE, бо, по-перше, він, найімовірніше, буде виводитися лише по інформаційним запитам. І, по-друге — це щось схоже на «нульову видачу», коли найбільш релевантна відповідь підтягувалася з одного сайта та виводилася над всіма іншими пошуковими результатами. Якщо раніше відповідь бралась з одного майданчика, то тепер буде скомбінованою з кількох — ось і вся різниця. За нашими прогнозами, зміни не мають зачепити eCommerce. А от командам, які працюють над інформаційними ресурсами, треба буде трохи адаптуватися. Втім, SEO —це завжди про адаптацію до змін».— пояснює SEO Team Lead в Promodo Олександр Уткін.

Тренд №2. Еволюція факторів ранжування 

Фактори ранжування продовжують еволюціонувати. Втім їхній повний перелік та відносна важливість на часі мінлива, як ніколи. Згідно з опитуванням Statista, трьома провідними факторами є:

  • Машинне навчання/ШІ (11,3%);
  • Основні показники швидкості (Core Wev Vitals) (10,8%);
  • E-E-A-T фактори та надійність джерела інформації (10,2%).

SEO все більше зосереджується на стратегіях демонстрації чіткої експертизи в певній темі. Це передбачає, що ви стаєте джерелом інформації з конкретної теми або в конкретній ніші. І пошуковики, особливо Google, поступово надають йому пріоритет.

Так, концепція E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness) від Google офіційно не вважається фактором ранжування, а є лише компонентом з Керівництва для асесорів, проте надважливим.

Вона існує вже понад 10 років, а у 2023 Google додав до неї додатковий параметр. Тепер під час ранжування враховується ще й досвід/експертиза автора матеріалу. І це важливо, бо штучний інтелект не здатен накопичувати реальний досвід, як це роблять люди. Отже, новий параметр дає авторам-людям перевагу та ще раз підкреслює важливість залучення експертів до написання матеріалів.

Тож, працюючи над своєю контент-стратегією:

  • Вічне та банальне — підбирайте теми для створення експертного та якісного контенту на певну тему;
  • Створюйте розгалужений каталог контенту на відповідні теми та підтеми;
  • Будуйте архітектуру сайту, яка дозволяє людям та ботам легко знаходити релевантний контент;
  • Не забувайте додавати в матеріали в докази того, що автор або коментатор має відповідні знання по темі, особистий досвід, та довіру — тобто, заслуговує на те, щоб до нього прислухалися.

«Важливість E-E-A-T факторів неоднакова для різних ніш. Але для медичної тематики та для контентних сайтів/сайтів новин вони є надважливими. Настільки важливими, що нівелюють навіть посилання та швидкість сайту. А ось для статті “Що таке високосний рік?” це вже далеко не так. Втім, взагалі відсутність роботи з E-E-A-T факторами може призвести до суттєвої втрати позицій та трафіку після чергового core-апдейту від Google. Як показує наш досвід, для будь-якого бізнесу набагато “дешевше” враховувати специфіку E-E-A-T та робити необхідні впровадження на сайті», — зазначає SEO Team Lead в Promodo Владислав Трішкін.

Що ще варто зробити для покращення користувацького досвіду?

Хоча визначення гарного користувацького досвіду змінюється від року до року, Google незмінно ставить його у пріоритет над іншими факторами. Команда Promodo вважає, що в майбутньому буде так само. Отже:

  • Публікувати якісний контент завжди було важливо, але у 2024 році стало ще важливіше. Ваш успіх буде залежати від того, чи зможете ви створити матеріали, які будуть набагато кращими за створені штучним інтелектом;
  • Оптимізуйте свій сайт для Core Web Vitals. Ви не можете дозволити собі повільну швидкість завантаження;
  • Також останнім часом ходили чутки, що зворотні посилання відмирають. Насправді останнє інтерв’ю зі співробітниками Google підтвердило лише те, що зворотні посилання не входять до трійки основних факторів ранжування. Однак, команда Promodo вважає, що вони й надалі залишатимуться сигналом популярності для Google.

Тренд №3. Очищення сайту від «сміття»

Якщо на вашому сайті в індексі багато сторінок, які не мають цінності, не отримують покази та кліки — це сміття. Google продовжує витрачати свої ресурси на їхню обробку, а потім із місяця в місяць знижує ваші позиції. Тож залишайте на майданчику лише корисний контент.

Позбавлення від зайвих сторінок — це база. Бажаєте отримати консультацію з цього приводу або якісний аудит — звертайтеся до нашої команди.

І «карає» Google не лише за знаходження таких сторінок в індексі, а й за те, що боти вимушені їх сканувати. Тож, навіть якщо ви закриєте їх від індексації — уникнути втрати позицій це не допоможе.

Тренд №4. Бренди завойовують видачу

Сайти, де в назві є брендове слово сьогодні займають перші позиції, витісняючи навіть мастодонтів, які були там роками. Наприклад, за запитом «фен Bosh» тепер в топі представлені лише офіційні дилери та магазини, де в назві сайту є слово Bosh.

Всі маркетплейси та великі інтернет-магазини посунуті вниз. І з цим також доведеться якось працювати у 2024 році. Сам тренд не взявся нізвідки — це стандартний підхід до формування видачі, притаманний ринку США. А зараз його розповсюджують на інші регіони.

«Глобальні тренди та тренди України багато в чому схожі, проте не однакові. Якщо говорити саме про наш ринок, то я рекомендую зосередитися на популярності та репутації бренду, User Experience в контексті швидкості відгуку сайту та адекватності його роботи на мобільних пристроях. У розрізі eCommerce — важливо диференціюватись від дорвеїв (різновид пошукового спаму) та перестати генерувати купу сторінок під фільтри, на які навіть гіпотетичного попиту немає. Щобільше сторінок з цінним контентом є на сайті, то вищі шанси на успіх. Але якщо бренд сильний, то йому часто можуть пробачати такі технічні моменти, на відміну від невеликих чи нових гравців», — автор телеграм-каналу «SEO Ideas» Марко Федоренко.

Тренд №5. Максимум уваги на SEO для відеоконтенту

На кінець 2023 року кількість глядачів цифрового відео в усьому світі сягнула майже 3,5 мільярда. І пошукові системи це помітили.

Звички користувачів змінюються — сьогодні люди швидше подивляться ролик, ніж прочитають текст. Отже, варто приділяти більше уваги SEO для відео.

Як використовувати SEO для відеоконтенту, щоб сприяти зростанню бізнесу?

  • Формуйте перелік релевантних ключових слів на YouTube та оптимізуйте з ними ключові елементи: назву відео, заголовок, опис та теги. Також не забувайте про ключові слова самого каналу.
  • Не ігноруйте субтитри. Вони підвищують доступність відео. Також дають змогу розміщувати важливі ключові слова, які алгоритми YouTube легко зможуть вловити. Водночас субтитри додають контекст та заповнюють прогалини в аудіо, які користувачі можуть пропустити. Згідно з опитуванням Verizon Media, 80% людей з більшою ймовірністю подивляться відео, якщо до нього є субтитри.
  • Додавайте цільові ключові слова до метаданих. Так пошукові системи зможуть швидше зрозуміти ваш відеоконтент — та будуть вище ранжувати сайт.
  • Додавайте часові позначки. У результатах пошуку Google вони відображаються під результатами пошуку відео в розділі «Ключові моменти». Якщо користувач шукає певну фразу, і Google бачить, що вона використовується як часова позначка, — алгоритм направить його до конкретної частини відео з відповіддю на запит.
  • Просувайте свій канал і відео на різних сайтах, форумах та у соціальних мережах. Хай про вас дізнається якомога ширша аудиторія.
  • YouTube-відео можуть ранжуватись і в Google. Тож, якщо вам вдасться об’єднати методи SEO-оптимізації контенту для відеоплатформи та пошукової системи, відвідуваність каналу збільшиться. Ваші ролики будуть відображатися в основних результатах пошуку, а також у вкладках «Відео» та «Зображення».
  • Використовуйте інформаційні підказки та кінцеві заставки. Ви коли-небудь звертали увагу на маленький білий значок з літерою «i» у верхньому правому кутку відео або напівпрозору смугу тексту з пропозицією підписатися? Це інформаційні підказки. На них можна розмістити посилання на ваш сайт, лінки на інші тематичні відео, опитування тощо. З огляду SEO, такі підказки та кінцеві заставки підвищують залучення глядачів.