Складено рейтинг основних перешкод для роботи бізнесу

Рейтинг основних перешкод для роботи бізнесу хоча й містить одні й ті самі виклики, але вони набувають нового відтінку.

Про це свідчить опитування «Основні економічні тенденції та очікування бізнесу в лютому 2023 року», проведене ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД).

«Незважаючи на високий рівень довгострокової невизначеності, очікування підприємств суттєво покращилися в останні три місяці, й ця тенденція триває вже пів року. Логічно, що оцінки економічної політики держави з боку промисловості покращилися, хоча експортна активність не зазнає істотних змін», — стверджує виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

У числі топ-проблем у роботі бізнес назвав:

  • вплив перебоїв з електро-, водо- або теплопостачанням. Відсоток респондентів, які повідомили під час опитування про перебої з електроенергією як про перешкоду для ведення бізнесу, значно знизився — з 79% у січні до 68% у лютому 2023 року. 73% підприємств доводилося тимчасово призупиняти роботу через відключення електроенергії в січні. Місяцем раніше 89% опитуваних вказували на цю проблему, тож можна говорити про певне покращення ситуації.

Через відключення електроенергії підприємства в січні втратили 15% загального робочого часу (23% у грудні 2022 року). Найбільше постраждали від перебоїв із електроенергією підприємства Хмельницької (52% опитаних у січні та 46% у грудні), Сумської (31% і 19% відповідно) та Харківської (30% і 49% відповідно) областей;

  • ріст цін на сировину, матеріали і відповідно на готові товари;
  • логістичні проблеми — складнощі з перевезенням сировини всередині України помітно збільшилися з 39 до 51%. Це один із сигналів відновлення економіки та певної невідповідності активності одних гравців ринку та зволікання інших;
  • відсоток опитаних, які вважають, що працювати небезпечно, залишився на рівні січня 2023 року — 40%. Найбільш небезпечними для ведення бізнесу респонденти вважають Дніпропетровську (100% у лютому і 60% січні), Миколаївську (100% та 100% відповідно), Харківську (100% та 83% відповідно), Полтавську (94% та 83% відповідно) області, Київ (86% і 76% відповідно);
  • брак робочої сили продовжує поступово збільшуватись у значенні. Частка тих, хто вказує на цю перешкоду в роботі, становить 26% у лютому, що на 4% вище, ніж місяцем раніше. Хоча такий ріст є несуттєвим, проте все одно варто звернути увагу на тенденцію дефіциту кадрів, який посилюється. Це також вказує на пожвавлення роботи бізнесу, який активізується і планує розвиватися далі.

Респонденти не акцентували особливої уваги на корупції та її перешкодах у роботі. Лише 5% опитаних говорять, що це проблема. Про блокування накладних як заваду нормальній роботі згадувало 3% респондентів у січні. У лютому цей фактор згадували 4% опитаних. Тобто проблема є, але для вузького кола підприємців.


Для довідки: опитування «Основні економічні тенденції та очікування бізнесу в лютому 2023 року» проводилося ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (ІЕД) упродовж 13-28 лютого 2023 року серед 524 підприємств усіх галузей промисловості (разом із агросектором і рітейлом) у 22-х регіонах України.

Залишити відповідь