Скільки годин на день українці проводять у мережі – Grady’s research

Українці в середньому проводять у мережі понад чотири години щодня, а для активних користувачів цей показник сягає понад восьми годин на добу. Це відображає загальний тренд діджиталізації суспільства.

Про це свідчать дані дослідницької компанії Gradus Research.

Виявлено, що в епоху інтернету повсякденність українців включає регулярний пошук інформації онлайн, часте використання месенджерів для зв’язку з близькими та здійснення покупок через інтернет. Пандемія та військові події сприяли ще більшому переходу українців до онлайн-сфери. Опитування показало, що більше чверті населення переважають онлайн-покупки, а 38% купують як онлайн, так і офлайн.

Для отримання новин українці найчастіше користуються месенджерами (70%), але також спостерігається зростання популярності короткого відеоконтенту, зокрема Youtube (56% у порівнянні з 50% у березні 2023 року). Також зросла вага телебачення як джерела новин (42% проти 38%).

Соціологи вважають, що зростаюча популярність відеоформату може бути пов’язана з втомою від читання новин і збільшенням популярності відеоблогів. На початку війни українці шукали найактуальнішу інформацію, яка швидше усього була доступна у текстовому форматі, але зараз, коли розвиток подій став більш передбачуваним, люди віддають перевагу більш наочним відеоматеріалам.

Опитування Gradus Research проведено з 5 по 7 вересня 2023 року. У дослідженні взяли участь 1896 респондентів, які заповнювали анкети в мобільному додатку самостійно.