Штатний дизайнер або аутсорс: плюси і мінуси

Кому довірити рішення дизайн-задач: дизайнеру в штаті або на аутсорс? У яких випадках до кого звернутися?

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram – Secretmarketingua

***

Плюси штатного дизайнера

Головна особливість штатного дизайнера полягає в тому, що він «завжди під рукою».

1. Дизайнер в штаті знає компанію

Штатний дизайнер залучений у внутрішні процеси компанії: працює в офісі і регулярно взаємодіє з колегами з інших відділів. У нього сформоване цілісне уявлення про компанію: про те, які у неї цінності, якою є місія, хто її цільова аудиторія. Наприклад, зі штатним дизайнеру досить технічної складової брифа, щоб зробити дизайн, він не витрачає час на вивчення компанії і її специфіки.

2. Працює тільки на вас

Штатний дизайнер, як правило, виконує завдання тільки однієї компанії. Він на зв’язку вісім годин на день, не відволікаючись на сторонні проекти. Це спрощує процес спілкування і внесення правок. Ви знаєте, що чекати, поки дизайнер звільниться і виправить проект, не доведеться, тому що ви самі координуєте його роботу.

3. Лояльність до компанії

Штатний дизайнер не працює на конкурентів, з ним малоймовірний конфлікт інтересів, на відміну від фрілансера, який бере проекти від різних замовників. Штатний співробітник зацікавлений у розвитку та зростанні вашої компанії, тому для нього вигідно якісно виконувати завдання.

Мінуси штатного дизайнера

Здається, що штатний співробітник незамінний і мінусів у нього бути не може, адже він регулярно працює на благо однієї компанії. Однак в роботі «свого» дизайнера є особливості, які можуть виявитися невигідними.

1. Штатний дизайнер «вигорає»

Однотипні завдання і робота тільки в одній сфері – часті причини творчого вигорання у штатних дизайнерів. Одноманітна робота може втомлювати, від цього знижується креативність, страждає результат. Взаємозв’язок така: втомлений від рутинної діяльності дизайнер пропонує неефективні рішення, а компанія через це зазнає збитків. Вигорання – «побічний ефект» будь-якої творчої роботи. Якщо фрілансер може взяти відпочинок в потрібний йому час і відновити сили, то у штатного співробітника такої можливості немає.

2. Штатний дизайнер – багато витрат

Штатний дизайнер офіційно працевлаштований, він має право на оплачувані відпустку та лікарняний. При цьому немає гарантії, що у штатного дизайнера буде повне навантаження, тоді виходить, що роботодавець оплачує не тільки результат, але і час простою. Додаткових витрат може зажадати обладнання: комп’ютер і ліцензовані програми, хоча деякі дизайнери вважають за краще працювати на своїй техніці.

3. Складно знайти універсального дизайнера

Фахівці, однаково володіють веб-дизайном і графічним дизайном, – це рідкість, як правило, дизайнери фокусуються на одному напрямку. Наприклад, завдання «створити сайт», вирішить веб-дизайнер, а завдання «зверстати буклет» – графічний дизайнер. Мало хто згодні бути єдиним дизайнером в штаті: брати на себе всі проекти і відповідальність за них, працювати швидко і результативно. При такому обсязі завдань зарплата повинна бути відповідною, що може дорого обійтися для компанії.

Плюси дизайнера на аутсорс

Якщо діяльність компанії не пов’язана з дизайном, то передати дизайн-завдання стороннього фахівця – значить сконцентруватися на головному напрямку і підвищити його результативність.

1. На фрілансера не потрібні додаткові витрати

Відсутність окремого штату дизайнерів знижує витрати на відрахування в соціальні фонди та податкові платежі. Фрилансеру платять тільки за результат, при цьому ви не зобов’язані надавати робоче місце і техніку, оплачувати відпустку і лікарняний.

2. Насмотренность і досвід фрілансера

Робота на аутсорс передбачає виконання самих різних проектів, дизайнер не обмежений задачами тільки однієї компанії. Напрацьована експертиза і свіжий погляд «з боку» підвищують ймовірність того, що дизайн-проект буде зроблений на високому рівні. Наприклад, ви шукаєте фахівця на дизайн плиток для ванної, але ваш штатний співробітник ніколи не виконував подібних завдань. У такому випадку варто звернутися до фрілансера, у якого вже є проекти в потрібній сфері.

3. Великий вибір фахівців

Дизайнери навіть відомих студій працюють на фрілансі, тому через Behance або Instagram можна знайти собі крутого фахівця під точкову завдання. В інтернеті фрілансери прикріплюють портфоліо робіт, відгуки про проекти, щоб ви могли зрозуміти, на чому спеціалізується дизайнер, чи можна делегувати йому ваше завдання і скільки це буде коштувати.

Мінуси дизайнера на аутсорс

Скільки б плюсів не було в роботі фрілансера, віддаючи дизайн-проект на аутсорс, потрібно бути готовим до деяких ризиків.

1. Фрілансер може виявитися несумлінним

Ви не знаєте, наскільки відповідальний фрілансер: навіть позитивні відгуки замовників не гарантують якісний результат. Дизайнер може зникнути, взявши передоплату. Щоб убезпечити себе і бути впевненим у виконанні проекту, укладіть договір перед початком співпраці або зверніться в студію, де є досвідчені дизайнери і юридичні гарантії.

2. Правки можуть бути платними

Зі штатним дизайнером платних правок не буде, а умови роботи дизайнера на аутсорс краще обговорити заздалегідь. Ціна за проект може збільшуватися, якщо змінюються вимоги клієнта. Кількість правок і їх вартість обговорюється на старті проекту. Наприклад, у нас клієнт може внести дві ітерації правок. Це означає, що замовник вносить необмежену кількість правок, але тільки двічі.

3. Багато часу на пошук фрілансера

Навіть при великому виборі дизайнерів на аутсорс складно відразу знайти того, хто підійде для виконання конкретного завдання. Перш ніж віддавати проект фрілансеру, важливо перевірити його навички, досвід роботи, відгуки, що вимагає додаткового часу. Поспішати з вибором фрілансера – це ризикувати проектом.

Підводячи підсумок

Однозначно сказати, хто потрібен компанії: людина в штат або на аутсорс, не можна, це залежить від трьох чинників: обсяг завдань, бюджет компанії і ризики.

Штатний дизайнер – must-have, якщо дизайн-завдань у вашій компанії вистачає на повноцінний робочий день. Але якщо у компанії немає постійної потреби в дизайнера, то брати його в штат «на всякий випадок» буде невигідно.

Віддавати дизайн на аутсорс – значить ризикувати. Ви не бачите виконавця особисто і не контролюєте його дії, залишається сподіватися тільки на сумлінність. Проте розумно звернутися до аутсорсеру, якщо потрібен погляд збоку – наприклад, для розробки айдентики нового проекту.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram – Secretmarketingua

***

Автор: Роман Горбачов, Генеральний директор, Логомашіна

Джерело: e-xecutive.ru

Залишити відповідь