Розповідаємо про базу даних для email-розсилки: все, що вам потрібно знати

Email розсилка відноситься до ефективних інструментів Діджитал-маркетингу з високою окупністю інвестицій (ROI). Одна з причин цього криється в тому, що мілленіали вважають за краще вести ділові комунікації по електронній пошті.

Як бізнесу використовувати email маркетинг для залучення клієнтів і стимулювання продажів? Читайте в новій статті.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram – Secretmarketingua

***

Переваги email маркетингу

Просування товарів і послуг через email-розсилки залучає нових клієнтів і утримує існуючих, заохочуючи повторні відвідування на сайт. Саме з цієї причини email маркетинг корисний для будь-якого бізнесу. Але це не єдині причини, чому вам варто застосовувати email маркетинг вже зараз.

висока конверсія

За даними DMA, середній ROI в email-маркетингу складає 42 $. Іншим словами, кожен долар, витрачений на email-маркетинг, приносить прибуток в розмірі 42 $. Якщо ви запланували розпродаж або акцію, оповіщення про це через розсилку стане відмінною маркетинговою стратегією для залучення клієнтів і стимулювання продажів.

впізнаваність бренду

За допомогою email маркетингу компанії можуть безпосередньо звертатися до потенційних клієнтів. В даному випадку email маркетинг ефективніше публікацій в соцмережах, тому що він більш персоналізований і цілеспрямований. Регулярно відправляючи email-листи, ви ближче знайомите передплатників з брендом, його продуктами або послугами. Діліться з клієнтами корисною і експертної інформацією в своїй області, і тим самим завойовує їхню довіру. Таким чином, грамотна розсилка поставить ваш бренд в центр уваги.

відносно низькі витрати

На email-маркетинг ви витратите набагато менше, ніж на традиційні маркетингові кампанії. Мільйони email листів відправляються з меншими витратами, ніж, наприклад, SMS повідомлення. На початковому етапі виберіть сервіс email-розсилки, який вирішить ваші поточні завдання при мінімальних витратах. Поступово ваша клієнтська база збільшиться, і тоді вам, можливо, варто задуматися про використання платформи автоматизації маркетингу.

легко почати

Якщо ви тільки робите перші кроки в email маркетингу, необов’язково збирати велику команди технічних фахівців. Сьогодні сервіси розсилки мають інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом, а служби підтримки завжди готові прийти на допомогу, якщо виникнуть проблеми з налаштуванням поштового домену або вивозили листів. Крім того, багато сервісів автоматизації маркетингу надають користувачем візуальні Drag-and-Drop редактори для швидкого створення ефективних email-листів.

доступна аналітика

Більшість сервісів email-розсилок відстежують і візуалізують такі показники ефективності, як вивозили листів, переходи по посиланнях, Open Rate, CTR та інші. Помітивши, що один з параметрів пішов на спад, просто внесіть зміни.

Як збирати email адреси

Коли ви починаєте роботу з email маркетингом, перше, що вам потрібно – база email-адрес. Щоб роздобути ці адреси, необхідно розробити хоч якусь стратегію. Звичайно, можна купити базу email адрес, але нічим хорошим така ініціатива не закінчиться. Більшість листів заблокують спам-фільтри, а ті листи, які все-таки дійдуть до поштових скриньок, одержувачі власноруч відправлять в папку «Спам». Чи стане великим плюсом, якщо ви самі крок за кроком органічно зберете базу email-адрес. Ось кілька порад, як це зробити.

персоналізовані CTA

Є три типи кнопок заклику до дії (Call to Action):

  1. базові CTA однаково відображаються для всіх користувачів;
  2. мультиваріантного CTA використовується для оцінки ефективності різних версій однієї кнопки. Кнопка з найбільш високою конверсією пізніше стає основною;
  3. smart CTA персоналізуються на основі індивідуальних потреб та інтересів користувачів.

Згідно з дослідженням, персоналізовані CTA на 202% краще, ніж базові і мультиваріантного CTA.

Кожен відвідувач вашого сайту або блогу шукає щось конкретне. Якщо він отримає персоналізований заклик до дії, заснований на його потребах, шанси на клік збільшаться.

Pop-up: спливаючі вікна

Спливаюче вікно (від англ. “Pop-up”) – це інформаційне або рекламне пропозицію, яке відображається поверх веб-сторінки браузера. Таке вікно призначене для швидкого залучення уваги користувачів і в більшості випадків містить кнопку CTA.

Покажіть відвідувачеві pop-up, релевантний змісту сторінки, коли він проведе на цій сторінці значний час. Такий тип спливаючого вікна називається timed pop-up і є найпопулярнішим. Існують і інші види спливаючих вікон, наприклад, Scroll Pop-Up. Вони з’являються, коли відвідувач Скролл сторінку до певного відсотка. Якщо ви хочете утримати користувача від закриття сторінки, скористайтеся Exit Pop-Up.

З’являючись на екрані в потрібний момент, попап можуть внести значний вклад у створення бази електронних адрес. Важливо пам’ятати, щоб вони відповідали індивідуальним поведінки, інтересам і потребам відвідувача.

Акаунти у соціальних мережах

Facebook, Twitter, Instagram і LinkedIn – відмінні майданчики для охоплення великої аудиторії і збору email-адрес. Створіть персональну сторінку або бізнес-аккаунт. Регулярно розміщуйте інформативний і цікавий контент в соціальних мережах, не забуваючи додавати посилання на свій веб-сайт або на цільову сторінку, де користувача зустріне кнопка CTA із закликом підписатися на email-розсилку.

Як зібрати правильні дані про клієнтів

Для побудови ефективної клієнтської бази необхідно чітко розуміти, які дані і з якою метою ви збираєте.

  • Ідентифікаційні дані допомагають у створенні унікального профілю клієнта. Вони включають в себе ім’я, місце проживання, стать, дату народження, соцмережі та контактні дані. Така інформація фіксується в момент підписки або оформлення покупки.
  • Описові дані – це соціально-демографічна інформація, збір якої дає більш чітке уявлення про особистість клієнта. Сюди входять дані про кар’єру, сім’ю, освіту і способі життя. Ці дані отримують через глибинні опитування, фокус-групи, розширення лід форми.
  • Кількісні дані – це інформація, яка збирається на протязі всього шляху клієнта. Наприклад, дані про комунікації в різних каналах: коли і яке повідомлення доставлено, прочитав чи користувач повідомлення, перейшов по посиланню. Також це можуть бути дані про активність на сайті: відвідування сторінок, вчинення цільових дій і ін. Зібрати кількісні дані допоможуть файли cookie, пікселі відстеження, інструменти веб-аналітики.
  • Якісні дані – це найкращий спосіб зрозуміти вибір клієнта. З’ясуйте, чому він веде себе так, а не інакше, і перетворите його в кваліфікованого ліда. Якісні дані включають в себе зворотний зв’язок, інформацію про потреби клієнта, причини покупки, ступеня задоволеності придбаним товаром.

Ефективний інструмент для збору і зберігання даних про клієнтів – це платформа клієнтських даних (CDP). CDP збирає і аналізує дані з різних джерел. Основні переваги CDP платформи:

  • централізація даних про клієнтів: незалежно від того, через який канал відбувається взаємодія з клієнтом і який пристрій він
  • використовує, CDP буде збирати і організовувати всі ці дані в єдиний цифровий профіль (SCV);
  • призначена для маркетологів: платформа об’єднує дані з різних систем в єдиний інтерфейс і забезпечує більш ефективну взаємодію між відділами;
  • обробка даних в режимі реального часу дозволяє негайно реагувати на зміни в Customer Journey, наприклад, пропонувати додаткові продажу і персональні рекомендації.

Сегментація аудиторії

Бази даних – лише перший крок на шляху вибудовування відносин з клієнтами. Однак відправляти один і той же контент всім клієнтам в основі не наймудріше рішення. Кожен клієнт повинен отримувати релевантне повідомлення в потрібний момент. Тут вам знадобиться сегментація аудиторії.

Розділити аудиторію можна на основі наступних даних:

  • Демографічні: вік, рівень доходу, посаду, географічне положення.
  • Поведінка: що, чому і як часто купують клієнти.
  • Прогрес клієнтського шляху: на якому етапі Customer Journey в даний момент знаходиться клієнт.
  • Рівень залучення: постійні або непостійні клієнти, користувачі мобільних додатків, передплатники блогу.

Сегментація – це ключ до створення індивідуальних і персоналізованих повідомлень для вибудовування міцних і довгострокових відносин з клієнтами.

Висновок

Email маркетинг – це гнучкий і вигідний спосіб залучення потенційних клієнтів і утримання існуючих. Створіть базу email-адрес, сегментує цільову аудиторію і відправляйте персоналізовані email листи, щоб побудувати міцні відносини з клієнтами.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram – Secretmarketingua

***

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь