Кожен третій підприємець у 2023 році планує розширення – результати опитування

Проте 38% керівників бізнесу очікують на погіршення ситуації в країні, а 33% – сподіваються на позитивні зміни.

Незважаючи на тяжку ситуацію на фронті, 76% представників бізнесу мають намір розширювати діяльність своїх підприємств у 2023 році. Про це свідчать результати опитування, проведеного у рамках Індексу настроїв малого бізнесу. З них 28% мають намір розширювати географію присутності, 26% – освоїти нові напрямки, 25% – розпочати продавати продукцію за кордоном, 21% – рекрутувати нових співробітників.

30% учасників опитування заявили, що заплановані заходи здійснюватимуться за рахунок наявного капіталу, 21% – за рахунок грантів від сторонніх організацій та 10% мають намір кредитуватись у банку. Для порівняння: 2021 року 32% компаній у сегменті МСБ розширювалися за рахунок кредитних коштів.

Показник Індексу настроїв МСБ знизився з 2,6 балів з 5 можливих до 2,4. 58% керівників фірм висловлюють незадоволеність станом справ у їхній галузі. 24% респондентів вважають, що загальна ситуація є сприятливою. Також опитування показало, що представники малого та середнього бізнесу вважають несприятливою економічну ситуацію в країні.

42% вважають її несприятливою, 29% – катастрофічною. Проте під час пандемії, що ситуація в економіці перебуває на межі катастрофи, висловлювалися 44% відповідачів. 38% керівників бізнесу очікують на погіршення ситуації в країні, а 33% – сподіваються на позитивні зміни.

Залишити відповідь