Кількість рекламованих брендів на телебаченні скоротилась у 2-2,5 рази

Кількість рекламованих брендів на національному телебаченні після початку війни зменшилась у 2-2,5 рази і зараз їх близько 100, однак відновлення ринку штучно обмежують. Про це повідомив Дмитро Дутчин, директор з маркетингу та продажів компанії Space Media, яка продає рекламу на телеканалах Inter Media Group, у блозі на сайті агенції «Інтерфакс-Україна».

За словами Дмитра Дутчина, загальний обсяг доступного після початку війни рекламного ресурсу на каналах, які не транслюють національний марафон (5 телеканалів Starlight Media, 4 телеканали 1+1 Media та 5 телеканалів Inter Media Group), у 1,5 рази менше сукупної ринкової довоєнної пропозиції.

«Але для переважної більшості рекламодавців обсяг рекламного ресурсу штучно обмежили ще більше. Пов‘язано це з позицією продавців реклами на каналах груп 1+1 Media та SLM, які називають себе Premium TV. З липня 2022 року вони висунули для рекламодавців умову: розміщуйтесь тільки на наших 9 каналах (з жовтня їх стало 11 – додались ще два сторонніх) і отримаєте знижку. А якщо будете розміщуватись десь на інших каналах (наприклад, на каналах Inter Media Group), то ми позбавляємо вас знижки, так що зростання вашої ціни буде в діапазоні від 14% до 186% в залежності від питомої ваги кількості виходів реклами на інших каналах», – зазначив експерт.

Така ситуація призвела до того, що на телевізійному ринку штучно було створено дефіцит рекламного ресурсу. На каналах 1+1 Media та SLM заповнюваність рекламних блоків на максимальному рівні складає близько 80-90% законодавчої квоти (9 хвилин у кожній годині).

Можна очікувати, що коли заповнюваність рекламної квоти сягне 100%, почне працювати принцип аукціону: хто заплатив більше, той і отримує ефірний час. Для українського бізнесу, на фоні рекордного падіння купівельної спроможності, це парадокс. Ті українські виробники, які потроху відновлюються, не можуть змагатись з тими, які почуваються непогано. В цей же час ефір каналів Inter Media Group заповнений на 10%-20%. При цьому економіка не може скористатись незаповненими доступними рекламними можливостями через позицію двох гравців ринку

Дмитро Дутчин

Він назвав запроваджені Premium TV обмеження «штрафом за розвиток». «Дуже багато наших партнерів незадоволені такою поведінкою Premium TV. Адже у каналів Inter Media Group є своя унікальна аудиторія. А Premium TV фактично запровадили «штраф» на доступ до неї. А від доступу до глядачів каналів Inter Media Group у багатьох рекламодавців залежить зростання обсягів продажів. Виходить, що це «штраф» на відновлення бізнесу: хочеш швидше розвиватись – плати більше. Це парадокс нинішнього стану ринку. Замість того, щоб бути інструментом розвитку, нинішня модель продажу телереклами обмежує його», – додав Дмитро Дутчин.

mmr.ua

Залишити відповідь