Індекс Біг-мака оновлено: яке місце посіла Україна

Українська гривня піднялася на одну позицію у списку недооцінених валют світу за версією оновленого Індексу Біг-мака, зайнявши восьме місце знизу. Це випливає з даних, опублікованих The Economist у січні 2024 року.

Дані рейтингу за січень 2024 року опублікувало видання The Economist.

За інформацією видання, в Україні Біг-мак коштує 110 гривень, у той час, як в Сполучених Штатах його ціна становить 5,69 долара. Це означає, що курс гривні до долара недооцінений на 48,4% відносно фактичного обмінного курсу, який становить 37,44 грн/долар. Курс гривні за купівельною спроможністю повинен бути близько 19,33 грн/долар.

Інфографіка The Economist

Інфографіка The Economist

Серед інших валют, найбільш недооціненими у січні 2024 року виявилися валюти Тайваню, Індонезії, Індії, Південноафриканської Республіки, Єгипту, Малайзії та Філіппін.

Водночас переоціненими валютами є швейцарський франк, норвезька крона, уругвайське песо, аргентинський песо, євро, шведська крона, костариканський колон, британський фунт та данська крона.

Індекс Біг-мака, розроблений The Economist у 1986 році, базується на теорії паритету купівельної спроможності. Відповідно до цієї теорії, валютний курс має вирівнювати вартість ідентичного товару (у цьому випадку бургера Біг-мак) у різних країнах. У липні 2022 року The Economist не зміг оцінити курс гривні до долара через тимчасове закриття ресторанів McDonald’s в Україні після російського вторгнення. А російський рубль продовжує відсутність в індексі через вихід McDonald’s з російського ринку.