Happy Elk порівняли ціни на страви швидкого приготування в Україні

Власник компанії Happy Elk Віталій Голіков проаналізував ринок сублімованої та дегідрованої (читай «сушеної») продукції в Україні.

Компанія Happy Elk підготувала аналітику українського ринку страв швидкого приготування. Для цього було обрано 8 провідних українських виробників, серед яких: Food MissionHappy Elk, Їжачок, Їжа в похід, HarchiE=dа, Sushka, Їдло. І три позиції (найулюбленіші серед замовників): борщ з м’ясом, гречана каша з м’ясом та картопляне пюре з м’ясом. Для чистоти експерименту – використаний метод порівняння вартості за 100 грам продукту. Адже свої «стандарти» є у кожного виробника, тому деякі страви різняться у вазі від 5 до 40 грамів, і навіть більше.

«Інколи виробники можуть хитрити та продавати менші порції. Тому при порівнянні вартості завжди звертайте увагу на вагу», – радить власник компанії Happy Elk Віталій Голіков.

Позиція: борщ з м’ясом

Найвища ціна вийшла у компанії «Їдло» – 230 грн за 100 г продукту. Найнижча ціна за 100 г продукту – у Happy Elk. Цікаво, що при цьому порція у «Їдло» усього 50 г, при найбільшій порції на ринку у Happy Elk – 80г.

Позиція: гречана каша з м’ясом

Найдорожча ціна – «Їдло» (115 грн за 100 г). Це найвідоміша компанія на ринку. І, звісно, маркетинг тут сильніший і забирає більше грошей у виробника. Найнижчу ціну показали Food Mission.

Позиція: картопляне пюре з м’ясом

Їдло, Sushka, Happy Elk показали приблизно однаковий, найдорожчий результат. Найдешевшим став Food Mission.

Існує цілий перелік факторів, який впливає на ціноутворення страв швидкого харчування, серед них:

– Собівартість інгредієнтів. Зазвичай найдорожчі інгредієнти це мʼясо та гриби. Звісно, бувають виключення. Так, солоні огірки, в рази дорожчі мʼяса, а все через великий коефіцієнт «усушування».

– Вартість упаковки. Якісна упаковка інколи може  коштувати більше, ніж власне страва. Для зниження ціни потрібно замовляти упаковку великими обсягами, а це не всі можуть собі дозволити. Особливо невеликі виробники.

– Маркетинг та вихід у мережеві магазини також сильно впливають на ціну продукції.

«На мою думку, ідеальний варіант це страви з інгредієнтів найвищої якості та м’яса, виробленого власноруч. Проте за середню ціну по ринку. І це не просто фантазія. А цілком реальний кейс. Такого балансу можна досягти завдяки великого обігу. Адже більші обсяги дають можливість домовлятися із постачальниками про додаткові знижки на певні інгредієнти. Буває, що таким чином вдається досягти  навіть найнижчої ціни серед основних гравців на ринку. Зі свого досвіду скажу, що економія, наприклад, в категорії «Борщ» стала можливою якраз завдяки більшим об’ємам та популярності цієї позиції», – говорить Віталій Голіков.

За матеріалами пресрелізу

Залишити відповідь