7 правил, яких повинен дотримуватися кожен криптоінвестор

Криптовалютний ринок повний сюрпризів та стрибків. Але досвідчені криптоівестори знають, що, незважаючи ні на що, треба дотримуватися певних правил

Незалежно від того, чи є ви криптоінвестором-початківцем, чи більш досвідченим, ці декілька правил, допоможуть зберегти і примножити ваші активи.

Проведіть дослідження

Перш ніж інвестувати, дізнайтеся про призначення токена або блокчейну.

Як і корпоративні акції, багато криптовалют слугують певним технологічним або бізнес-цілям, каже Томас Хоган, економіст з Американського інституту економічних досліджень.

Наприклад, Filecoin (FIL) полегшує зберігання файлів в інтернеті. Helium (HNT) підтримує WiFi та мобільну мережу передачі даних.

«На відміну від них, мемкоїни, такі як DOGE і PEPE, не мають жодної мети і слугують виключно для спекуляцій. Ви інвестуєте, тому що вам подобається продукт, чи просто для того, щоб купити побільше? Подумайте про це, перш ніж купувати», – додав Хоган.

Іншими кроками у проведенні ретельного дослідження є з’ясування складу команди, яка стоїть за проєктом, розуміння сценарію використання та технології, а також аналіз ринкових тенденцій, щоб отримати уявлення про те, що думає про продукт ширша спільнота.

«Звертайте увагу на технічні документи та кейси використання. Тримайтеся подалі від тих коїнів, що не мають чіткої мети, – каже Гай Шітріт, генеральний директор Over The Top SEO. – Не вірте всьому, що ви читаєте в інтернеті або чуєте від впливових людей».

Знайте свій апетит (і толерантність) до ризику

Деякі експерти стверджують, що якщо ви тільки починаєте, то, ймовірно, краще зупинитися на великих, високоліквідних токенах – таких як BTC, ETH і SOL.

«А вже звідти можна починати дивитися далі по кривій ризиків, вивчати тенденції та майбутні потенційні варіанти використання, – сказав Брайан Еванс, генеральний директор і засновник BDE Ventures. – Ми все ще на дуже ранній стадії розвитку, так само, як і ШІ, тому важливо бути обережними при інвестуванні в цю сферу. Потрібно бути обережним з тим, як розгортати кошти».

Еванс додав, що краще інвестувати стратегічно і відповідно до власного профілю ризику.

Джефф Овенс, співзасновник блокчейну першого рівня Haven1, погодився з ним, зазначивши, що якщо ви тільки починаєте, обов’язково починайте з малого і інвестуйте тільки те, що можете.

«Навіть зважаючи на всі історії успіху, криптоінвестиції не слід розглядати як схему швидкого збагачення, – сказав він. – Ставтеся до них так само, як і до будь-якої іншої інвестиційної перспективи, і пам’ятайте, що завжди існує ризик».

Не інвестуйте більше, ніж можете дозволити собі втратити

Ще одна важлива порада: Не інвестуйте те, що ви не готові втратити, оскільки криптовалюта за своєю природою волатильна і схильна до значних коливань.

«Ніколи не інвестуйте гроші, які ви не готові втратити або втратити доступ до них. Якщо у вас є нагальна потреба в цих грошах протягом наступних 12 місяців, ви абсолютно не повинні інвестувати в щось ризиковане», – сказав Стівен Кейтс, CFP і головний фінансовий аналітик Annuity.org.

Інші експерти поділяють цю думку, кажучи, що краще починати з малого і не очікувати, що ціни будуть рухатися вверх по прямій лінії.

«Намагання визначити час входження на ринок схоже на азартну гру, тому просто переконайтеся, що у вас є довгостроковий горизонт і достатньо ліквідності – надзвичайні фонди – перед тим, як занурюватися», – сказав Віджай Маролія, співзасновник The Cash Square.

Остерігайтеся FOMO (синдром втрачених можливостей)

Ребекка Ляо, генеральна директорка Saga, підкреслила, наскільки важливо не занурюватися у проєкти з більшою кількістю грошей, ніж ви готові втратити.

«Критично важливо не перенапружуватися», – сказала вона.

Вона зазначила, що ключовим моментом, як і для мудрого венчурного інвестора в будь-якій галузі, є прорахований розподіл коштів на проєкти, а не те, що ви вкладаєте всі гроші в один, тому що у вас є передчуття або ви бачили, як якийсь інфлюенсер зробив щось подібне.

«У криптовалюті є багато надійних проєктів, і головне – провести необхідне дослідження, а потім інвестувати ту суму грошей, яка відповідає вашому індивідуальному профілю ризику», – додала Ляо.

Усереднення вартості в доларах (DCA) – ваш друг

Усереднення вартості в доларах означає, що ви інвестуєте заздалегідь визначену суму грошей через регулярні проміжки часу в обраний вами криптоактив, незалежно від його ціни.

Це усереднює вартість за певний період часу. Насправді, нещодавнє дослідження Fidelity Investments показало, що DCA є чудовою стратегією для зниження волатильності, особливо в перший рік криптотрейдингу.

Зробіть волатильність своїм другом

Маролія також зазначив, що, слова Бенджаміна Грема, «ринок поводиться як ваш божевільний бізнес-партнер, пропонуючи вам дико різні ціни на один і той же бізнес протягом кожного торгового дня», достатньо правдиві.

«Тому криптовалюти – це найкращий актив для того, щоб купувати, коли інші бояться, і продавати, коли інші жадібні», – сказав він.

Додавши, що люди, які масово швидко багатіють, майже завжди є ознакою того, що ви перебуваєте біля вершини ринку.

«Але в цьому бізнесі найскладніше – правильно розрахувати час», – сказав він.

Захистіть свою криптовалюту за допомогою надійного гаманця

У світі криптовалют часто трапляються хакерські атаки та шахрайство.

У свою чергу, кілька експертів підкреслили важливість уникнення зберігання криптовалюти на біржах.

Замість цього, інвестуйте в безпечний, автономний гаманець. Найбезпечнішими гаманцями є апаратні гаманці, але вони також вимагають дещо високого рівня технічних знань.

«Придумайте безліч рішень відповідно до ваших потреб і того, наскільки ви компетентні в технологічному плані, – сказав Шітріт. – Пам’ятайте, що це лише відправні точки. Інвестування в криптовалюти вимагає навчання та постійного слідування за змінами, що відбуваються».