Контент-маркетинг 2021: прогнози і тенденції

Що сталося в 2020 в світі контент-маркетингу, і чого очікувати в цьому році?

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram – Secretmarketingua

***

2020 рік увійде в історію пандемією коронавируса. Всім довелося зіткнутися з абсолютно новою реальністю. Минулий рік був сповнений проблем, яких ніхто не очікував. Карантин сильно вдарила по багатьом галузям. У той же час 2020 року – це рік, який показав силу інтернету. Процвітали різні форми поширення контенту, що тісно пов’язано зі зміною повсякденних звичок споживачів.

Контент в 2020 році – зміна поведінки користувачів

Нова реальність 2020 року відкрила нові можливості для розробки контенту. Все більшого значення набувають різні форми комунікації, особливо ті, які спрямовані на побудову відносин з одержувачем і характеризуються вірогідністю і прозорістю. У споживачів стало більше часу на те, щоб відкривати для себе онлайн-життя і займатися нею. Вони дивляться більше фільмів, слухають підкасти, підписуються на вебінари і беруть участь в прямих трансляціях.

Підвищений інтерес до підкастів

У середини 2020 року найбільша потоковая платформа Spotify представила новинку у вигляді списку топових подкастів, завдяки якому користувачі можуть стежити за найпопулярнішими трансляціями в своїй країні. Серед найпопулярніших категорій можна відзначити комедії, новини, культуру, мистецтво, історію і освіту.

Потенціал цього формату відзначають не тільки ЗМІ, тренери, видавці, впливові особи, а й комерційні компанії. Подкасти – це зручна форма для слухачів, які можуть відтворювати їх при виконанні повсякденних справ, таких як приготування їжі, прибирання, прогулянки або водіння автомобіля. З іншого боку, аудіотрансляція – це простий і дешевий спосіб рекламувати свій бізнес. Створення високоякісного спеціалізованого контенту і підвищення авторитету в очах одержувачів приносить дуже велику користь. Немає необхідності занадто сильно переконувати будь-кого в тому, як довіра до бренду впливає на цінне інтерв’ю, навчання або обмін новинами галузі. Все вказує на те, що подкасти стануть однією з найцікавіших і швидкорослих форм вхідного маркетингу і в 2021 році.

Підвищений інтерес до відео і вебінарів

У 2020 році також зріс інтерес до вебінарів і відео, особливо до «живим». Згідно зі статистичними даними, цієї весни кількість переглядів прямих трансляцій Facebook у всьому світі збільшилася на 50%. Причиною підвищення інтересу стала перша хвиля пандемії, під час якої багато аспектів повсякденного життя перемістилися в онлайн. Проте, все вказує на те, що прямі трансляції не втратять своєї популярності і в 2021 році. Згідно зі статистикою 84% респондентів були переконані купити товар або послугу, подивившись фільми, а 93% брендів отримали нового клієнта завдяки відео в соціальних мережах.

Підвищений інтерес до фільмів, що транслюються в реальному часі, викликаний не тільки особистими обмеженнями, але, перш за все, перевагами цього носія. Відео – це швидке, ефективне і, найголовніше, достовірне засіб передачі інформації, і це те, чого сьогодні очікує аудиторія. Крім того, у живого відео є ще одна істотна перевага – воно дозволяє глядачам взаємодіяти тут і зараз. Можливість задавати питання, відсутність сценарію і режисури означає, що учасники прямих трансляцій та вебінарів довше утримують увагу. Можна вести прямі трансляції на YouTube, а також в Instagram, Facebook Live або TikTok.

Персоналізований контент

Зміни в способах споживання контенту чітко вказують на тенденцію відповідності контенту конкретним громадам. Завдання і найбільша трудність для контент-маркетологів полягає і полягатиме в створенні контенту, присвяченого різним каналам. Є багато джерел залучення мети – від пошукової системи Google до соціальних мереж, наприклад TikTok, Facebook, LinkedIn, Instagram, YouTube. Сам Facebook дозволяє створювати окремі соціальні групи, орієнтовані на певні інтереси. Хороша стратегія SEO повинна враховувати природу даної групи і адаптувати повідомлення до конкретних спільнот. Він не повинен бути зосереджений тільки на одному каналі або формі подання контенту. У сучасному цифровому світі багатоканальна маркетингова комунікація має велике значення.

Контент 2021 року – найважливіші тренди

Обмеження на стаціонарну торгівлю змусили багато компаній перевести свій бізнес в онлайн. Онлайн-конкуренція динамічно розвивається, і на вітчизняний ринок вийдуть гіганти електронної комерції. Все частіше споживачі використовують пошукову систему для пошуку необхідного товару, послуги або інформації. У той же час Google чітко вказує, в якому напрямку рухаються його алгоритми. Як реклама в Google Ads, так і реклама для пошукових систем, а також контент демонструють зростаючу увагу до користувачів інтернету і їх задоволеності. Діяльність найбільшої в світі пошукової системи спрямована на надання користувачам кращих результатів пошуку.

EAT – цінний контент все ще в тренді контенту

На практиці це означає, що фактор ранжування EAT (експертність + авторитетність + надійність) в найближчі роки буде набувати все більшого значення. Щоб домогтися успіху в розробці контенту в 2021 році, необхідно краще розуміти пошукові запити і задовольняти потреби користувачів. У той же час, щоб існувати серед сильної конкуренції, необхідно буде створювати більш довгий і якісний контент, збагачений сигналами, які підтверджують авторитет і компетентність веб-сайту. Завдання контент-фахівців буде полягати не тільки в створенні нового контенту, але і в поверненні до «старого» контенту, який стоїть регулярно оновлювати.

Збільшення конверсії від тематичної діяльності

Сильна конкуренція в цифровому просторі і потенціал контенту для залучення потенційних клієнтів означають, що 2021 рік зосереджений на збільшенні конверсії в інтернет-магазинах. Контент, який у багатьох компаніях часто розглядається як діяльність, що приносить витрати, а не прибуток, може стати цінним джерелом залучення клієнтів. Таким чином, величезна кількість нового контенту потребують персоналізації і ефекту відмінності, а також більшої тонкощі в рекламних кампаніях. Вирвуться вперед бренди, які нададуть покупцеві додаткову цінність і будуть стимулювати активне споживання контенту, але без зайвої наполегливості в формі «купи зараз».

Адаптація контенту до мобільних додатків

Говорячи про активне споживання контенту, варто згадати про способи його поширення. Один аспект, який рідко згадується в змісті, – це технічна сторона середовища. В якомусь сенсі це робота UI або програмістів. Успіх контенту може визначатися діями багатьох фахівців. Можна написати найкращу статтю, надати користувачам велику цінність і потенційно прибутковий трафік для бізнесу, але не зробити сайт придатним для Google. На 2021 рік вплине Core Web Vitals, в якому особлива увага приділяється адаптації веб-сайту до вимог мобільних пристроїв. Щоб займати високі позиції в результатах пошуку, слід зосередитися на досвіді користувача на мобільному веб-сайті.

Події 2020 року чітко вказують на тенденції, які будуть супроводжувати в найближчі роки. Споживачі приділяють все більше уваги прозорості і чесності повідомлень. Дуже легко втратити клієнта, якщо не дбати про кожен етап воронки продажів в контент-маркетингу. З іншого боку, щоб добре продавати контент, необхідно вийти за рамки звичайного шаблону. У сучасному цифровому світі ведення блогу вже недостатньо, щоб виділитися і привернути споживача. Відмінною рисою брендів буде, перш за все, якість, багатоканальність і персоналізація. Спілкування, адаптоване до різних аудиторій і багате різноманітністю, стане нормою – цікава інфографіка, електронні книги, вебінари і подкасти.

***

Дізнатися більше про секрети успішного маркетингу можна на нашому каналі в Telegram – Secretmarketingua

***

Автор: Ігор Сюч

Джерело: e-xecutive.ru

Залишити відповідь