Головні тренди диджитал маркетингу у 2022 році

Ніхто не передбачить точно, куди поверне інтернет-маркетинг у майбутньому. Але після невизначеності пандемійного 2020-го наступний рік виявився стабільнішим. Тенденції 2022-го продовжать тренди маркетингу 2021 року: на перше місце виходять технології, контент та персоналізація. Читайте у статті, на які тренди digital маркетингу звернути увагу у 2022 році.

Діалоговий маркетинг

Якщо традиційний маркетинг односторонній і не передбачає зворотного зв’язку, то сучасний диджитал маркетинг підлаштовується під користувача і спілкується з ним на зручних для нього платформах і не обмежується однією – використовує діалоговий маркетинг. Така інтерактивність подобається користувачам: 82% хочуть отримувати відповідь від компанії негайно з питань маркетингу та продажу, а від служби підтримки швидкої відповіді чекають 90%. Омініканальність – можливість відповідати швидко, збирати докладні дані про користувачів та персоналізувати спілкування.

Чат-боти залишаються популярним інструментом діалогового маркетингу. Роботи відповідають моментально 24/7, а штучний інтелект робить їх розумнішими.

Ринок чат-ботів зростає з космічною швидкістю: до 2026 року прогнозують його вартість у 102 млрд доларів порівняно з 17 млрд 2020 року. Важливими для діалогового маркетингу залишаться зручний інтерфейс, швидкість завантаження та можливість спілкуватися з компанією через мобільний додаток.

Приклад використання брендами чат-ботів

Семантичний пошук

У тренди інтернету 2022 входить «розумний» пошук, коли пошукові системи пропонують користувачеві контент, який найбільше підходить під його запит. З одного боку, роботи розпізнають справжні наміри пошуку: розуміють запити з помилками та дивні пропозиції. З іншого боку, по-іншому оцінюється контент сайтів. Вище у рядку видачі з’явиться та сторінка, де точніше дають відповідь на запитання.

приклад. Якщо користувач хоче дізнатися, що робити, коли перестав працювати роутер, дайте чітку інструкцію, а не починайте описи видів роутерів та їх особливостей.

Обдурити систему правильними ключовими словами за нерелевантним запитом тексту не вдасться – роботи все краще визначають якість контенту за контекстом та реакцією користувачів. Важливо у 2022 році писати для людей, а не для машин.

Штучний інтелект

ІІ продовжить захоплювати digital маркетинг: від чат-ботів до створення контенту. Роботи аналізують поведінку користувачів на платформах, дають маркетологам більш детальну аналітику шляху клієнта, персоналізують таргетовану та контекстну рекламу.

приклад. Facebook за допомогою ІІ оптимізує тексти реклами під користувачів, визначає, що виділити в оголошенні: заголовок, основний текст чи опис. Вибір залежить від реакції користувача іншу рекламу.

Штучний інтелект проникає в ті напрямки маркетингу, які вважаються недоступними для машин через їхню нездатність до креативності — створення контенту.

приклад. Інструмент Jarvis пише статті для блогів та соцмереж замість людини, вміє додавати дані SEO і підтримує різні мови.

Нові тренди в бізнесі – рекламні ролики та цілі кампанії з використанням ІІ технології Deepfake.

Приклад. У 2020 році Сбер оживив персонажа фільму «Іван Васильович змінює професію» Жоржа Милославського, щоб прорекламувати свої digital продукти.

А 2021 року компанію «Мегафон» рекламує копія молодого Брюса Вілліса.

І це лише початок – актуальний інтернет-маркетинг продовжить використовувати штучний інтелект. Ринок ІІ в маркетингу за прогнозами зросте до 107 млн ​​доларів до 2028 року (у 2020 році було 12 млн) і далі інтегруватиметься в SEO, SMM, чат-боти та інші маркетингові стратегії.

Відеомаркетинг

Формат відео не перших рік входить у digital trends: 60% бізнесів вже використовують відео в маркетингу, а 66% людей заявляють, що хотіли б подивитися короткий ролик про продукт або сервіс замість читання статті.

Популярною платформою залишається Youtube: з 2012 до 2020 аудиторія сервісу зросла з 800 млн користувачів до 2,3 млрд.

Проте в 2022 цифровий маркетинг захоплять короткі формати відео до 1-3 хвилин. Додаток для коротких роликів TikTok залишається першим у світі за кількістю завантажень, зараз це більше мільярда.

Приклад акаунтів світових брендів у TikTok

Чи не відстають і інші соцмережі. Схожий формат у 2020 році запустив Instagram. Reels – відео до 30 секунд. Сервіс заявив, що переформатує соцмережу під відеоформат. Зараз Instagram підтримує користувачів, які знімають ролики в Reels – дає їм безкоштовне охоплення. Раніше просуватися у соцмережі без оплати було майже неможливо.

Facebook тестують репости роликів на свою сторінку з Instagram, компанія оголосила бонусну програму Reels Play для деяких авторів, які зможуть отримувати бонуси за популярність роликів.

Доповнена реальність (AR)

Вартість ринку доповненої реальності — 3,5 млрд доларів, яка до 2023 року планує зрости до 18 млн. Сучасні тенденції розвитку маркетингу важко уявити без AR. Поєднання реального та віртуального світу використовують маркетологи для демонстрації продуктів бренду. Покупці позитивно оцінюють тренд: 61% вважають за краще купувати в магазинах із функціями доповненої реальності.

Приклад. IKEA Place покаже, як меблі виглядають у реальному будинку користувача.

Бренд Burberry поміщає свої товари в реальність, а користувач оцінює, чи підходять вони за стилем, чи ні.

Прямі ефіри

Live-трансляції продовжать розвиватись у 2022 році. Ринок зростає: за прогнозами до 2028 року сягне 223 млн доларів. Живий формат є більш довірчим, ніж запис або просто рекламний ролик — користувач спілкується безпосередньо з брендом.

Прямий ефір — необов’язково трансляція із заходу, серія запитань та відповідей, а й повноцінні огляди товарів.

Бум live-трансляцій для продажу показує Китай – трендсеттер у роздрібній торгівлі для всього світу. Загальна кількість покупців електронної комерції у прямому ефірі в Китаї досягне 320 млн, з яких 60% (194,2 млн) купують через live-трансляцію в соцмережах мінімум один раз на рік.

Сервіс AliExpress запустив розважальне live-шоу “Заліпакінг”. Відомі особи у прямому ефірі пакували один для одного товари. Користувачі відкрили картки цих товарів 24 тисячі разів і купили на 125 млн. рублів.

OZON також проводить ефіри — це послуга, яка показує товар і дозволяє брендам у режимі реального часу спілкуватися з покупцями протягом години.

Прямі ефіри підтримують усі найбільші соцмережі: Instagram, Facebook, Tik Tok. Навіть сервіс картинок Pinterest протестував формат live-трансляцій у 2021 році.

Маркетинг впливу

Реклама через інфлюєнсери продовжує зростати і приносити брендам нових клієнтів. 51% маркетологів зазначають, що вони залучають якісніших клієнтів через лідерів громадської думки, ніж через інші канали.

Споживачі дедалі більше вірять інфюенсерам, аніж рекламі. За статистикою 49% куплять після рекомендації лідера громадської думки, а 40% заявляють, що купили продукт після того, як побачили його у Twitter, YouTube або Instagram.

Перспективи у маркетингу впливу величезні. За даними eMarketer, у 2020 році 50 млн людей вважають себе «креаторами». Експерти кажуть, що у найближчі п’ять років так називати себе стане мільярд людей. Тобто «всі стануть блогерами» — не такий і жарт.

Геофенсінг

Геофенсинг – технологія відстеження користувачів, які потрапляють на певну територію. Там вони миттєво одержують повідомлення: push, SMS та інші. Мета геофенсингу – спіймати клієнта тут і зараз. Дослідження показують ефективність такого методу: 53% покупців купували після повідомлення в зоні дії геофенсингу.

приклад. Ви проходите повз магазин одягу і отримуєте смс про розпродаж верхнього одягу в цьому магазині.

Визначити положення користувача можна через ID пристрою GPS, Wi-Fi або через стільникові дані. Працювати з користувачем потрібно і після того, як він вийшов із зони дії геофенсингу: показувати рекламу, надсилати індивідуальні пропозиції.

За прогнозами ринок геофенсингу досягне позначки понад 2 млн. доларів до 2025 року. За даними на 2021 рік у світі 54% користувачів заходить у мережу з мобільних пристроїв, і ця цифра зростає рік у рік.

Резюме

Тренди digital маркетингу у 2022 році визначаються технологіями. Доповнена реальність спростить вибір продукту та прискорить рішення про покупку, а геофенсинг «зловить клієнта на живця» з локації мобільного пристрою.

Штучний інтелект створюватиме контент за людину, спілкуватиметься з користувачами в чат-ботах та персоналізуватиме рекламу. Не відстають і пошукові системи, які покращують клієнтський досвід і видають результати за релевантністю запиту, а не за відповідністю запиту ключовикам.

У топ за форматами контенту вийдуть короткі відео, які підтримують популярні програми та платформи: Tik Tok, Instagram та інші.

При цьому технології не замінять інтерактивного спілкування. Продовжать розвиватися live-трансляції, зросте ринок реклами через інфлюєнсери.

Джерело: rusability.ru

Залишити відповідь